header background image
 

In 2021 testten we 11 verschillende appelvariëteiten op hun geschiktheid voor het gebruik in compote of moes. De volgende elementen werden beoordeeld door een testgroep:

  • Stevigheid (beïnvloedt de textuur van het moes)
  • Sappigheid (saprijke appels zijn zeer geschikt voor het maken van moes en sap) )
  • Verkleuren van de appels (al naargelang het anti-oxidant gehalte zullen de schijven sneller of minder snel oxideren en bruin worden)
  • Zuurgehalte (beïnvloedt de smaak van het moes)
  • Sterkte van het appelaroma
  • Gehalte aan vruchtensuikers (bepalen mee de smaak na het koken)

De volgende resultaten kwamen uit de bus:

Score 1-5
(laag - hoog)

Stevigheid Sappigheid Verkleuren Zuurgehalte Appelaroma Suikergehalte Smaak
Schone van Boskoop 3 4 3 3 4 4 3
Sterappel 4 3 3 2 3 2 2
Citroenappel 5 3 2 2 3 2 4
Grijze Winterreinette 2 1 2 3 2 2 2
Bellefleur Large Mouche 3 4 1 1 4 4 4
Meekersappel 5 3 3 3 3 3 2
Marie Cleys 3 3 1 3 2 2 3
Pomme Henry 4 4 1 2 2 3 4
Rode Keuleman 3 2 4 2 2 2 2
Eysdens Klumpke 3 2 4 3 2 3 2
Zoete Bellefleur 3 4 4 1 4 3 4

Conclusies:

De geselecteerde en geteste variëteiten zijn in principe allen bruikbaar bij het maken van compote/moes, maar toch merken we onderling nog heel wat verschillen.

De Schone van Boskoop heeft zeer goede eigenschappen, deze zijn vergelijkbaar met die van de Meekersappel, met het verschil dat de smaakkwaliteit van de Schone van Boskoop heel wat beter is voor het maken van compote/moes.

De Sterappel heeft voldoende stevigheid, een matig vochtgehalte en matige tot goede smaakkwaliteit als compote- en moesappel.

De Citroenappel is een stevige sappige appelvariëteit waarvan het vruchtvlees weinig verkleurt. De smaak van de compote is ook zeer aangenaam.

De Grijze Winterreinette scoort minder goed voor het maken van compote/moes. Het vruchtvlees heeft een ietwat neutrale smaak, is erg droog en verkleurt snel.

De Bellefleur Large Mouche (dubbele) is één van de beste uit de geteste variëteiten. Ze scoort goed tot zeer goed op al de geteste parameters: stevig vruchtvlees dat niet snel verkleurt, een goede zuur-zoetverhouding en een goed appelaroma. De smaak van het compote/moes gemaakt van deze variëteit is uitermate goed.

De Meekersappel heeft als nadeel dat de appels relatief snel oxideren. Bij deze variëteit kan daarom best wat citroensap toegevoegd worden om het bruin worden tegen te gaan. De Meekersappel is stevig en heeft een zurige toets, voldoende aroma en suikergehalte. In gerechten als appeltaart en appelcake geeft hij een aangename smaak, toch blijkt dat zijn smaak minder geschikt is voor moes.

De Marie Cleys heeft een gemiddelde stevigheid en sappigheid, een hoger zuurgehalte en verkleurt weinig tot niet. De smaak is vrij neutraal.

De Pomme Henry is een sappige appel met een goede stevigheid. Met zijn zoete smaak en vruchtvlees dat weinig verkleurt, is deze variëteit zeer geschikt als compote- en moesappel.

De Rode Keuleman verkleurt snel na het schillen, heeft een neutrale tot licht zurige smaak en is erg droog.

Het Eysdens Klumpke is voor de meeste eigenschappen vergelijkbaar met deze van de Rode Keuleman, maar wat zoeter van smaak.

De Zoete Bellefleur scoort zoals de rest van de Bellefleurfamilie goed op eigenschappen als: sappigheid, goede zuur-zoetverhouding en goed appelaroma. Deze variëteit geeft een zeer goede smaak in de vorm van compote/moes.

Besluit:

Uit de variëteiten die we getest hebben blijken de zoetzure, vastere appelsoorten Citroenappel, Bellefleur Large Mouche, Pomme Henry en Zoete Bellefleur de beste variëteiten om compote en moes mee te maken.