De honingbij kennen we allemaal… en dat ze belangrijk is voor de bestuiving van fruitbloesems, dat weten we ook. Naast de honingbij bestaan er echter ook vele solitaire bijen; zij leven niet in een kolonie en doen alles alleen, van het bouwen van een nest tot het zoeken van voedsel.
Het bouwen van bijenhotels is dus eigenlijk uitsluitend bestemd voor solitaire bijen. Door menselijke ingrepen in de natuur en de groeiende verstedelijking wordt de natuurlijke habitat van solitaire bijen alsmaar schaarser. Met ‘kunstmatige bijenhotels’ kunnen we dit probleem voor een groot stuk opvangen.
Fruitbloesems en bestuiving zijn onlosmakelijk samengaand. Het is dan ook onze plicht de solitaire
bij te helpen. Grootschalig onderzoek heeft immers aangetoond dat solitaire bijen veel efficiëntere
bestuivers zijn dan de honingbij, daar zij de pollen droog transporteren (er dus geen klompjes
van maken) en veel meer bloemen per dag bezoeken.
Bovendien zijn ze biotoop gebonden en vliegen ze ook vaak op planten die honingbijen minderwaardig achten. De voornaamste conclusie is dus dat het bezoek door solitaire bijen leidt tot een grotere vruchtzetting.
Nestgelegenheid aanbieden of hulp om te overwinteren lijkt eenvoudig, maar is het zeker niet. Hiervoor dient eerst de nodige kennis te worden opgedaan over de levenswijze van de solitaire bij. Een goed bijenhotel is niet zomaar wat bamboes aaneenbinden of willekeurig gaatjes in houten blokken boren… Het is in dit kader dat onze NBS-educatieve brochure nr. 5 - ‘De teelt van metselbijen om fruitbloesems te bestuiven’ werd geschreven door mede-bestuurslid dhr. Jef Peeters.
Houdt u zich zelf bezig met metselbijen en heeft u enkele bevindingen/foto's met ons te delen? Stuur ze ons dan zeker op naar