header background image
 

Verschillende appelvariëteiten hebben vaak een heel andere reactie op het drogen. Sommige variëteiten verkleuren heel snel terwijl andere net kleurvast zijn.

Daar gedroogd fruit tegenwoordig zoveel gebruiken heeft, is het interessant om deze gegevens eens onder de loep te leggen. Dit hebben we in 2021 met 7 variëteiten gedaan.

De geteste variëteiten (met eigenschappen die mogelijks goed zijn voor keukengebruik) werden beoordeeld op de volgende eigenschappen:

  • Structuur (vaste textuur al of niet behouden na het drogen)
  • Verkleuren van de appelschijven (al naargelang het antioxidantgehalte zullen de schijven sneller of minder snel oxideren en bruin worden)
  • Zuurgehalte (behouden van zure toets na het drogen)
  • Sterkte van het appelaroma.
  • Gehalte aan vruchtensuikers (bepalen de smaak van de appelschijfjes)
  • Smaak van de appelschijfjes na het drogen.

Score 1-5
(laag - hoog)

Structuur

Verkleuren

Zuurgehalte

Appelaroma Suikergehalte

Smaak 

Snellappel 2 2 3 3 3 4
Sterappel 3 4 2 2 3 2
Schone van Boskoop 4 3 3 3 2 4
Eysdens Klumpke 2 3 4 2 2 2
Court-Pendu 5 2 3 3 3 3
Franse Reinette 5 1 4 3 2 3
Reine des Reinettes 3 2 2 3 4 4

Conclusies:

De geselecteerde en geteste variëteiten waren allen erg geschikt om te drogen. De ene soort is meer zurig van smaak, de andere proeft dan weer wat zoeter. Welke variëteit men lekker vindt is een kwestie van voorkeur en dus subjectief.

De Snellappel behoudt na het drogen nog een sterk appelaroma, heeft een goede zoet-zuurbalans en een goede smaak. Qua textuur en uitzicht na het drogen scoort hij minder goed.

De Sterappel verkleurt erg na het drogen en smaakte zuurder dan verwacht.

De Schone van Boskoop heeft een zeer goede structuur en een lekkere licht zurige smaak. Deze variëteit behield na het drogen nog sterk zijn appelaroma.

Het Eysdens Klumpke heeft een zurige smaak en behoudt weinig of geen aroma na het drogen.

De Court-Pendu heeft in gedroogde toestand een goede structuur, weinig verkleuring en een goede smaak.

De Franse Reinette heeft net zoals de Boskoop een licht zurige smaak in gedroogde toestand. De structuur blijft goed en de appelschijfjes verkleuren amper.

De Reine des Reinettes verkleurt weinig na het drogen. Behoudt goed zijn aroma en de gedroogde partjes hebben een goede smaak.

Besluit:

De appelvariëteiten Snellappel, Schone van Boskoop en Reine des Reinettes bezitten de beste eigenschappen om als appelschijfjes te drogen.