header background image
 

Het startschot van het LEADER project ‘De Boomgaard als School en Atelier’ werd gegeven op 27 oktober 2016 in de NBS-boomgaard in Grote-Spouwen, waar we de eerste workshop ‘de boomgaard als ontmoetingsplaats en feestlocatie’ uitgewerkt hebben, samen met de buurtbewoners. Deze boomgaard werd enkele jaren geleden hersteld en verder uitgebreid, samen met de kinderen van de plaatselijke lagere school, de buurtbewoners en de lokale afdeling van Natuurpunt. Tijd dus om het resultaat van de aanplantingen en de opkweek van nieuwe bomen voor verdere uitbreiding te tonen aan pers en publiek.

Boomgaarden bepalen mee het uitzicht en de identiteit van het Haspengouwse platteland. Ze vormen een belangrijke troef inzake landschap, toerisme en ecologie. Het is daarom erg belangrijk om dit levend erfgoed in stand te houden.

In het kader van het project ‘De Boomgaard als School en Atelier’ worden er een 11-tal workshops en educatieve pakketten uitgewerkt en toegepast, over de verschillende waarden en aspecten van de hoogstamboomgaarden. Door ze toepasbaar te maken voor een zeer verscheiden doelpubliek, trachten we een zo groot mogelijk deel van de bevolking terug bewust te maken van het belang en de waarden van hoogstamboomgaarden.
‘Jong geleerd is oud gedaan’ zegt het spreekwoord. Meer dan de helft van de werkvormen is gericht naar klassen, zowel uit het lager als het middelbaar onderwijs. Ook de geïnteresseerde boomgaard- en fruitliefhebbers en zelfs professionele fruittelers worden uitgenodigd om bepaalde thema’s mee te komen beleven in vele verschillende boomgaarden verspreid over Haspengouw en Voeren. De samenwerking met de partners Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, de vzw Plattelandsklassen en het Proefcentrum voor de Fruitteelt breidt de expertise op vele aspecten van het project verder uit.
De boomgaard gebruiken als locatie voor een knabbel en babbel, een feestje of receptie… een idee dat we samen met de buurt uitwerkten. Terwijl de buurtbewoners en enkele NBS medewerkers ter plaatse enkele hapjes en drankjes bereidden met de vers geoogste vruchten uit de boomgaard, genoten de genodigden en de toevallige passanten van de gezellige sfeer, de mooie omgeving en vooral van al het aangeboden lekkers…

Eind juni 2018 liep ons project ten einde. Tijdens dit project hebben wij heel wat interessante werkvormen uitgewerkt, die we nu voor u beschikbaar willen stellen. De meeste van deze werkvormen zijn zeer geschikt voor scholen (en kinderen van alle leeftijden). De bundels kunt u terugvinden onder Downloads.

Hieronder staan enkele sfeerbeelden van het project: