Snoei algemeen

De gouden regel bij snoei is dat er voldoende zon en licht in de kruin moet vallen, zodat er in het voorjaar sterke bloembotten kunnen gevormd worden. Er bestaat immers een levensgroot verschil tussen goed gesnoeide en niet of slecht gesnoeide fruitbomen met betrekking tot de vruchtkwaliteit en de ziektegevoeligheid.
Door jaarlijks te snoeien wordt een gezonde, goed gevormde en productieve boom in stand gehouden. Oud hout wordt ieder jaar zoveel mogelijk verwijderd om een teruglopende opbrengst en het kleiner in omvang worden van de vruchten tegen te gaan. Naast snoei die gericht is op veel opbrengst, is snoei om een vorm tot stand te brengen ook nodig. Snoei is er altijd op gericht om zoveel mogelijk licht en luchttoetreding in de boom te bevorderen. In een te dichte boom zullen bladeren en vruchten sneller beschimmelen en verrotten.

We onderscheiden een vijftal verschillende snoei in functie van de levensfase van de boom.

snoei

doelstelling

maatregelen

aanplantsnoei

Verhogen overlevingskansen van de jonge boom

Afbinden/opbinden
Wortelsnoei

Vormsnoei

Vormen evenwichtige boomkruin met goede stevige structuur

Keuze basisvorm
Selectie gesteltakken
Prikkelen groei

Onderhoudssnoei

Evenwicht tussen groei en vruchtdracht
Gezond fruit

Uitdunnen twijgen
Verjongen vruchthout
Vruchtdunning

Renovatiesnoei

Verwaarloosde en oude bomen terug naar vruchtdrachtfase brengen

Inkorten gesteltakken
Uitdunnen dichte kruin en takbundels

Instandhoudingssnoei

Levensverlenging zeer oude bomen

Inkorten en uitdunnen kruin in functie van draagkracht stam

Algemene snoeitips

• Snoeien doe je steeds met proper en scherp gereedschap.

• Grote snoeiwonden (grootte vanaf 1 €) (moeten) met een wondafdekkend middel verzorgd worden, verkrijgbaar in de betere tuinzaak.

• Snoei bij geschikt weer (droog en geen zware vorst)

• Zieke en dode takken en vruchten worden verwijderd uit de boomgaard om verspreiding van de ziekte te voorkomen.

• Na het snoeien van zieke takken wordt het snoeigereedschap ontsmet (javel – brandalcohol – dettol …) vooraleer een andere boom te verzorgen met hetzelfde gereedschap.

(dus best zieke bomen als laatste doen)